Energia zo slnka už osvetľuje vnútrobloky aj v noci

V rámci rozsiahleho environmentálneho projektu, na ktorý Brezno získalo prostriedky z Nórskych grantov, vlani vo vybraných častiach mesta nainštalovali takmer tri desiatky úsporných solárnych lámp. Keďže nie sú napojené na elektrickú sieť, šetria peniaze aj prírodu.

Nové osvetlenie okrem iného zvyšuje bezpečnosť a kvalitu života obyvateľov.

Zmiernenie dôsledkov zmeny klímy
Mesto vlani opäť rozšírilo sieť verejného osvetlenia o ďalšie svetelné body. V priebehu dvoch mesiacov pribudlo v troch zrevitalizovaných vnútroblokoch, v ktorých doposiaľ pouličné osvetlenie chýbalo, celkovo 28 energeticky úsporných solárnych svietidiel. Šestnásť ich nainštalovali v lokalite ČSA – Malinovského a po šesť v Štvrti Ladislava Novomeského a na Ulici 9. mája.

Projekt v hodnote viac ako 53 tisíc eur bol financovaný z Nórskych grantov, štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov mesta, pričom sa realizoval ako jedna z aktivít v rámci projektu Akčný plán a opatrenia mesta Brezna zamerané na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy.

Energia zo slnka
Výkopové práce, osadenie stožiarov aj samotnú inštaláciu solárneho systému vo vytypovaných mestských častiach zrealizoval vysúťažený dodávateľ v poslednom kvartáli minulého roka. Keďže použitá technológia využíva úsporné LED svietidlá s príslušnou fotovoltaikou a nastaviteľnou intenzitou svetelného toku, nové osvetlenie sa radí medzi tzv. zelené a inteligentné. „Jednotlivé lampy majú vlastný solárny panel, ktorý v priebehu dňa absorbuje energiu zo slnka, následne ju premení na elektrickú energiu a tú potom v
batériách s veľkou účinnosťou nahromadí. Akonáhle sa začne stmievať, svietidlo sa rozsvieti,“ približuje Silvia Bubelínyová z investičného odboru. Výkopové práce, osadenie stožiarov aj samotnú inštaláciu solárneho systému vo vytypovaných mestských častiach zrealizoval vysúťažený dodávateľ v poslednom kvartáli minulého roka. Keďže použitá technológia využíva úsporné LED svietidlá s príslušnou fotovoltaikou a nastaviteľnou intenzitou svetelného toku, nové osvetlenie sa radí medzi tzv. zelené a inteligentné. „Jednotlivé lampy majú vlastný solárny panel, ktorý v priebehu dňa absorbuje energiu zo slnka, následne ju premení na elektrickú energiu a tú potom v batériách s veľkou účinnosťou nahromadí. Akonáhle sa začne stmievať, svietidlo sa rozsvieti,“ približuje Silvia Bubelínyová z investičného odboru.

Zvýšili úsporu aj bezpečnosť
Vzhľadom na to, že jednotlivé svetelné body nie sú pripojené na elektrickú rozvodnú sústavu a nespotrebovávajú žiadnu energiu
z distribučnej siete, dochádza nielen k finančnej úspore pre brezniansku samosprávu, ale aj k zníženiu produkcie emisií CO2, čo je primárnym cieľom Akčného plánu. „Opatreniami zameranými na úsporu elektrickej energie sme prispeli k zníženiu emisií skleníkových plynov a zároveň aj k zlepšeniu svetelno-technických podmienok na osvetlenie vnútroblokov, čím sme zvýšili bezpečnosť aj kvalitu života ich obyvateľov,“ vyzdvihol prínosy zrealizovaného projektu primátorTomáš Abel.

Kontakt

Mestský úrad Brezno
Námestie gen. M. R. Štefánika 1
977 01 Brezno
Slovakia (Slovak Republic)
IČO:00313319 DIČ:2020398391

email: podatelna@brezno.sk 
telefón: 048/6306 231