Čo je to net zero a ako sú na tom krajiny?

Net zero znamená, že sa už nepridáva k celkovému množstvu skleníkových plynov v atmosfére. Skleníkové plyny zahŕňajú oxid uhličitý (CO2) a metán. CO2 sa uvoľňuje pri spaľovaní ropy, plynu a uhlia v domácnostiach, továrňach a na pohon dopravy. Metán sa vyrába v poľnohospodárstve a na skládkach.

Tieto plyny zvyšujú globálne teploty tým, že zachytávajú slnečnú energiu.

Medzitým rýchle odlesňovanie na celom svete znamená, že existuje menej stromov, ktoré absorbujú CO2. Podľa Parížskej klimatickej dohody z roku 2015 197 krajín súhlasilo, že sa pokúsia obmedziť nárast globálnej teploty na 1,5 °C do roku 2100.

Na dosiahnutie tohto cieľa vedci uviedli, že čisté nulové emisie CO2 by sa mali dosiahnuť do roku 2050.

OSN však teraz chce, aby krajiny posunuli svoje čisté nulové ciele o desať rokov dopredu, aby sa vyhli tomu, čo sa nazýva „narastajúca klimatická katastrofa“.

 

Znamenalo by net zero úplný koniec emisií skleníkových plynov?

Nie všetky emisie sa dajú znížiť na nulu, takže tie, ktoré zostanú, treba vyrovnať aktívnym odstraňovaním skleníkových plynov z atmosféry. Toto je známe ako "kompenzácia".

Prirodzené metódy kompenzácie zahŕňajú výsadbu stromov a obnovu rašelinísk.

Jednou z priemyselných metód je zachytávanie a ukladanie uhlíka, ktoré zahŕňa použitie strojov na odstraňovanie CO2 zo vzduchu a jeho ukladanie, často hlboko pod zemou. Táto technológia sa však stále vyvíja a zostáva drahá.

Aj keď je kompenzácia dôležitá, môže zničiť len malý zlomok súčasných emisií skleníkových plynov.

Vedci teda tvrdia, že drastické zníženie spotreby fosílnych palív je nevyhnutné na dosiahnutie cieľa net zero.

 

Čo bude net zero znamenať pre jednotlivcov?

Najvýznamnejšie zmeny musia najprv prísť od vlády, svoju úlohu ale budú musieť zohrať aj jednotlivci, ktorí pomôžu dosiahnuť čistú nulu. To môže zahŕňať:

  • menej letov
  • zníženie spotreby energie
  • zlepšenie izolácie domov a energetickej účinnosti
  • prechod na elektrické vozidlá
  • nahradenie plynového ústredného kúrenia elektrickými systémami, ako sú tepelné čerpadlá
  • jesť menej červeného mäsa

 

Čo prisľúbili krajiny?

Približne 140 krajín sa zaviazalo dosiahnuť net zero, čím pokryje približne 90 % globálnych emisií. Nie všetci však stanovili termín do roku 2050.

Čína – v súčasnosti najväčší producent CO2 na svete – sa usiluje o „uhlíkovú neutralitu“ do roku 2060. Ich plány na zníženie emisií nie sú úplne rozvinuté, ale ich sektor obnoviteľnej energie rýchlo rastie.

USA boli historicky najväčším producentom uhlíka a stále ich vypúšťa viac ako Čína na obyvateľa. Zaviazali sa dosiahnuť net zero do roku 2050. V auguste 2022 oznámili veľký balík zelených investícií s názvom Zákon o znižovaní inflácie, ktorého cieľom je podporiť obnoviteľné zdroje energie a ďalšie čisté technológie.

, ktorá je tretím najväčším producentom CO2, má tiež cieľ net zero do roku 2050. V marci oznámili svoj vlastný zelený investičný balík s názvom Net Zero Industry Act.

India a Rusko sú tiež kľúčovými producentmi emisií. Net zero sa zaviazali dosiahnuť do roku 2070 a 2060, ale zverejnili niekoľko politík, ktoré to podporujú.

 

Aký je problém s čistými nulovými cieľmi emisií?

Existuje polemika o tom, ako by sa niektoré krajiny mohli pokúsiť dosiahnuť čistú nulu.

Napríklad krajina môže zaznamenať nižšie emisie, ak by dovážala energeticky náročný tovar zo zámoria, namiesto toho, aby ho vyrábala sama.

Ale v skutočnosti by to neznížilo celkové množstvo skleníkových plynov vstupujúcich do atmosféry.

Existujú aj systémy, ktoré umožňujú bohatým krajinám kompenzovať svoje emisie tým, že chudobnejším krajinám platia za prechod na čistejšie palivá.

Niektorí klimatickí vedci sa však obávajú, že by to mohlo umožniť bohatším národom vyhnúť sa zníženiu spotreby fosílnych palív tým, že využijú prechod na čistejšie palivá v chudobnejších krajinách, ku ktorému mohlo dôjsť aj tak.

 

Zdroj: bbc

Kontakt

Mestský úrad Brezno
Námestie gen. M. R. Štefánika 1
977 01 Brezno
Slovakia (Slovak Republic)
IČO:00313319 DIČ:2020398391

email: podatelna@brezno.sk 
telefón: 048/6306 231