Uskutočnila sa druhá konferencia v rámci projektu „Akčný plán a opatrenia mesta Brezna zamerané na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy“

Dňa 22. 06. 2023 sa uskutočnila druhá konferencia v rámci projektu „Akčný plán a opatrenia mesta Brezna zamerané na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy“, ktorý je realizovaný s finančnou podporou Nórskeho finančného mechanizmu, konkrétne z Nórskych grantov a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Na úvod účastníkov privítal viceprimátor mesta Brezno Ing. Miroslav Fašang, následne prevzal slovo Ing. Denis Knotka, riaditeľ Odboru kontroly projektov technickej pomoci a programov nadnárodnej spolupráce z Ministerstva životného prostredia s prezentáciou, v ktorej predstavil Program SK-Klíma.

V ďalšom vstupe Mgr. Milada Šimkovičová, vedúca Odboru riadenia projektov z Mestského úradu Brezno, povedala viac o projekte „Akčný plán a opatrenia mesta Brezna zamerané na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy“. V prezentácii predstavila aktivity, ktoré mesto Brezno realizuje v rámci tohto projektu a poukázala aj na pokroky, ktoré sme zatiaľ dosiahli.

Následne Mgr. Šimkovičová odprezentovala aj vstup od Nórskeho partnera - mesta Ullensvang, ktorý nám predstavil aktivity v oblasti životného prostredia v ich meste.

Analytickú časť Akčného plánu pre adaptáciu mesta Brezno na zmenu klímy predstavil Mgr. Ján Matouš zo spoločnosti ASITIS s.r.o., ktorá je spracovateľom dokumentu „Akčný plán pre adaptáciu mesta Brezno na zmenu klímy“.

Nasledujúca prezentácia sa venovala online monitoringu životného prostredia. Informácie k tejto téme si pripravil Ing. Vladimír Demčík zo spoločnosti BC BB, s.r.o., ktorá je dodávateľom pre aktivitu „Online monitoring znečistenia životného prostredia" pre mesto Brezno.

Po prestávke nám k prejavom a dopadom klimatických zmien povedal viac Ing. Peter Tichý, vedúci Odboru životného prostredia a stavebného poriadku z Mestského úradu Brezno.

Nové informácie k zmene klímy a kvalite ovzdušia sme sa mohli dozvedieť aj z prezentácie RNDr. Martina Kremlera, PhD., vedúceho Odboru Monitorovania kvality ovzdušia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

A ako posledný sa predstavil Ing. Ivan Kamenský, vedúci Odboru investičného z Mestského úradu Brezno s prezentáciou o projektoch mesta Brezna so zameraním na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy.

Všetkým prezentujúcim a účastníkom ďakujeme, že si našli čas a zúčastnili sa konferencie.

V prílohách si môžete pozrieť prezentácie všetkých účastníkov. 

Kontakt

Mestský úrad Brezno
Námestie gen. M. R. Štefánika 1
977 01 Brezno
Slovakia (Slovak Republic)
IČO:00313319 DIČ:2020398391

email: podatelna@brezno.sk 
telefón: 048/6306 231