Tipy ako šetriť životné prostredie

Za stav životného prostredia sme zodpovední všetci. A zároveň každý z nás môže pomôcť aspoň trochu s jeho ochranou. Reč je o nových návykoch, ktoré môžeme zakomponovať do chodu našich domácností. Zo začiatku to chce trochu viac úsilia, ale v konečnom dôsledku mať ekologickú domácnosť a brať ohľad na udržateľnosť nie je žiadna veľká veda.

Aj my však môžeme svojou troškou prispieť k tomu, aby sa s našou planétou zaobchádzalo šetrnejšie. Skúste znížiť svoju uhlíkovú stopu, čiže dopad svojich aktivít na životné prostredie. Prinášame vám niekoľko tipov:

1. Šetrite papierom

Šetrenie životného prostredia môže začať pri papieri. V kancelárii pomôže keď nebudete tlačiť zbytočné dokumenty a využijete obojstrannú tlač.

Mimo opatrení v kancelárii je vhodné na svoju poštovú schránku nalepiť informáciu, že si neprajete dostávať tlačené reklamné letáky. Tie si v prípade záujmu môžete prezerať online. Ak máte malé deti, kupujte radšej recyklované zošity a malým krôčikom, ale z pohľadu dlhodobej perspektívy nemenej dôležitým, bude zrušenie zasielania papierového výpisu z bankového účtu a jeho nahradenie elektronickým. 

2. Neplytvajte elektrickou energiou

Tento tip už možno znie ako otrepané klišé, ale nič to nemení na fakte, že stále ide o aktuálne odporúčanie, ktoré by ste nemali podceňovať. Zbytočne pustená televízia, ktorú nikto nepozerá, k tomu spustené domáce kino, rádio bez akéhokoľvek poslucháča a rozsvietené miestnosti, v ktorých sa nikto nezdržiava nenápadne zvyšujú účty za elektrinu a vyčerpávajú prírodné zdroje.

Zmeňte teda tieto návyky a využívajte časovač na automatické vypnutie. Pri kúpe zariadení sledujte energetické štítky a oplatí sa pouvažovať nad kúpou úspornejších LED žiaroviek.

3. Šetrite vodou

Pri snahách o šetrenie prírody by bez povšimnutia nemala ostať ani spotreba vody. Pred kúpaním uprednostnite sprchovanie a pri umývaní zubov nenechávajte tiecť vodu. V konečnom účtovaní ide o stovky litrov vody, ktoré boli minuté úplne zbytočne.

Bokom nenechajte ani míňanie vody na pranie a umývanie riadu. Kým pri praní sa neodporúča spustiť pranie malých množstiev bielizne, v prípade poloprázdnej umývačky riadu to neplatí. Aj pri nenaplnenej umývačke riadu je totiž úspora vody vyššia, než keby ste mali použitý riad umyť ručne.

4. Trieďte odpad

Úplným základom ekologickej domácnosti je triedenie odpadu. Mať samostatnú nádobu na každý druh odpadu by malo byť samozrejmosťou. V súčasnosti je veľmi rozoberaný aj kompostový odpad, ku ktorému mestá zriaďujú aj samostatné kontajnery, prípadne občanom poskytujú aj špeciálne nádoby na tento druh odpadu.

5. Noste so sebou vlastnú fľašu

Najideálnejšie je, keď si nekupujete stále nové PET fľaše, ale používate svoju vlastnú. Na trhu je dnes množstvo rôznych druhov fliaš, ktoré sú vyrobené z recyklovaného plastu, skla alebo smaltu. Investícia do jednej takejto kvalitnej fľaše nielen prispieva k ochrane životného prostredia, ale šetrí aj vašu peňaženku.

6. Na nákup používajte vlastné tašky

Tento návyk si osvojilo už veľa ľudí, stále sa však nájdu takí, ktorí pri každom nákupe kupujú nové plastové tašky. Bez pletenej tašky či sieťovky sa nezaobíde žiadna ekologická domácnosť, pretože jej používanie je omnoho praktickejšie a šetrnejšie než dokupovanie tých plastových. Keď sa ocitnete v situácii, že si tašku predsa len budete musieť kúpiť, voľte radšej papierový variant.

7. Jazdite šetrne

V prípade, že pri najbližšej ceste uprednostníte komfort auta pred nižšou cenou a menšou uhlíkovou stopou hromadnej dopravy, niečo užitočné pre svoju peňaženku aj životné prostredie môžete stále urobiť aj za volantom. Stačí, ak sa naučíte jazdiť šetrnejšie.

Okrem kontroly tlaku v pneumatikách, netreba pred jazdou zabudnúť ani na ďalšie faktory, ktoré zvyšujú spotrebu. Nezaťažujú vaše vozidlo veci, ktoré prepravujete celkom zbytočne?

V neposlednom rade však spotreba závisí od štýlu jazdy. Pozor si treba dať predovšetkým na zbytočne prudké zrýchľovania či jazdu na príliš nízkom prevodovom stupni pri vyššej rýchlosti.

 

Zdroje: CDRmarket, netfinancie.sk, odpady-portal.sk

Kontakt

Mestský úrad Brezno
Námestie gen. M. R. Štefánika 1
977 01 Brezno
Slovakia (Slovak Republic)
IČO:00313319 DIČ:2020398391

email: podatelna@brezno.sk 
telefón: 048/6306 231