Teplotný rekord oceánov bol prekonaný, čo má závažné dôsledky pre planétu

Oceány dosiahli svoju najvyššiu zaznamenanú teplotu, keď absorbovali teplo zo zmeny klímy, čo má závažné dôsledky pre zdravie našej planéty.

Priemerná denná globálna povrchová teplota mora prekonala tento rok v auguste rekord z roku 2016, uvádza služba EÚ pre zmenu klímy Copernicus.

Dosiahla 20,96 °C, čo je vysoko nad priemerom pre toto ročné obdobie.

Oceány sú dôležitým regulátorom klímy. Absorbujú teplo, produkujú polovicu zemského kyslíka a riadia poveternostné vzorce.

Teplejšie vody majú menšiu schopnosť absorbovať oxid uhličitý, čo znamená, že viac plynu otepľujúceho planétu zostane v atmosfére. A tiež môže urýchliť topenie ľadovcov, ktoré prúdia do oceánu, čo vedie k ďalšiemu zvýšeniu hladiny mora.

Horúce oceány a horúčavy majú vplyv aj na morské druhy, ako sú ryby a veľryby, keď hľadajú chladnejšie vody, čím narúšajú potravinový reťazec. Odborníci varujú, že môžu byť ovplyvnené zásoby rýb.

Niektoré dravé zvieratá vrátane žralokov sa môžu stať agresívnymi, pretože vyššie teploty ich mätú.

 

Vedci sa obávajú načasovania tohto prekonaného rekordu

Vedci tvrdia, že nie august, ale marec by mal byť mesiacom, kedy sú oceány globálne najteplejšie.

Vedci skúmajú, prečo sú oceány práve teraz také horúce, ale tvrdia, že klimatické zmeny spôsobujú vyššiu teplotu morí, pretože absorbujú väčšinu tepla z emisií skleníkových plynov.

Čím viac spaľujeme fosílne palivá, tým viac prebytočného tepla odoberajú oceány, čo znamená, že tým dlhšie bude trvať, kým sa stabilizujú a dostanú späť tam, kde boli.

 

Prekonaný teplotný rekord nasleduje tento rok po sérii morských horúčav vrátane Veľkej Británie, Severného Atlantiku, Stredozemného mora a Mexického zálivu.

V júni boli teploty vo vodách Spojeného kráľovstva o 3 až 5 °C vyššie ako priemer.

Na Floride dosiahli povrchové teploty mora 38,44 °C – porovnateľné s vírivkou.

Bežné teploty by sa mali pohybovať medzi 23 až 31 °C.

Morské vlny horúčav sa v rokoch 1982 až 2016 zdvojnásobili a od 80. rokov sa stali intenzívnejšie a dlhšie.

Zatiaľ čo teploty vzduchu zaznamenali v posledných rokoch dramatický nárast, oceánom trvá dlhšie, kým sa zohrejú, aj keď absorbovali 90 % otepľovania Zeme z emisií skleníkových plynov.

Vedci síce vedia, že morský povrch sa bude naďalej otepľovať v dôsledku emisií skleníkových plynov, no stále presne skúmajú, prečo teploty tak vzrástli oproti predchádzajúcim rokom.

 

Zdroj: bbc

Kontakt

Mestský úrad Brezno
Námestie gen. M. R. Štefánika 1
977 01 Brezno
Slovakia (Slovak Republic)
IČO:00313319 DIČ:2020398391

email: podatelna@brezno.sk 
telefón: 048/6306 231