Kvitnúci cyklista aj 14 mestských lúk. Brezno reaguje na klimatickú zmenu

Menej hluku, prachu a slnečného žiarenia, viac vody, vlahy a rozmanitosti živočíšnych druhov. Centrum Horehronia sa snaží prispôsobiť dôsledkom globálneho otepľovania masívnou výsadbou zelene.

Breznianska samospráva získala na vybudovanie novej zelenej infraštruktúry takmer 92 tisíc eur.

Mestá potrebujú schladiť

Súčasným trendom, ktorý sa javí ako efektívny nástroj v boji proti zmene klímy na lokálnej úrovni, je zakladanie lúčnych spoločenstiev priamo v mestskom prostredí. Brezno ide s dobou a vďaka externým zdrojom aktuálne rozširuje zelené plochy, na ktorých budú dominovať kvitnúce druhy rastlín. Ide o súčasť projektu s názvom Akčný plán a opatrenia mesta Brezna zamerané na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy, ktoré majú viesť k zvýšenej odolnosti voči klimatickej zmene a rovnako aj schopnosti reagovať na jej negatívne vplyvy.

„Cieľom týchto opatrení je dosiahnuť ochladenie prostredia podporou a zadržiavaním vzdušnej vlhkosti, zníženie teplotných rozdielov a slnečného žiarenia zatienením exponovaných plôch, zachytávanie tuhých znečisťujúcich látok a alergénov v ovzduší, tlmenie hluku a v neposlednom rade aj zlepšenie stavu biodiverzity na území mesta,“ uviedol primátor Tomáš Abel. Samospráva na realizáciu tejto aktivity získala prostriedky z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu vo výške takmer 92 tisíc eur.

Rastlinná socha aj vertikálna záhrada

Práce na úprave a výsadbe zelených plôch s celkovou výmerou takmer 100 árov aktuálne realizuje trnavská firma, ktorá zvíťazila v procese verejného obstarávania, a potrvajú do konca novembra tohto roka. Nové lúčne spoločenstvá, ktoré v porovnaní s bežnými trávnikmi nebudú vyžadovať náročnú údržbu, už postupne pribúdajú v 14 lokalitách na uliciach ŠLN, ČSA, Krčulova, Švermova, Jilemnického, Kuzmányho, ale aj na Mazorníkove a nábreží Hrona. Mestskými lúkami to však zďaleka nekončí.

Ako informovala vedúca odboru riadenia projektov Milada Šimkovičová, prijatá koncepcia zahŕňa okrem budovania prírodných prvkov na zvýšenie vlhkosti a zadržiavania vody v rôznych častiach mesta aj založenie exteriérovej vertikálnej záhrady vo dvore na námestí gen. M. R. Štefánika 2. „Ako pilotné bolo vybrané aj jedno stojisko na Malinovského ulici, na ktorom bude vybudovaná zelená stena, čiže múr obrastený vegetáciou. Na križovatke ulíc ČSA a Hradby už došlo k výsadbe zeleného ostrova a rovnako aj k osadeniu sochy cyklistu, pričom do jej konštrukcie boli nasadené rastliny,“ priblížila Šimkovičová. Projekt počíta aj s podporou rozširovania včelstiev, motýľov a hmyzu nainštalovaním 14 hmyzích domčekov. Samotný efekt jednotlivých opatrení bude viditeľný na jar budúceho roka a v maximálnej miere zhruba o rok počas vegetačného obdobia.

Eva Šipošová

 

Kontakt

Mestský úrad Brezno
Námestie gen. M. R. Štefánika 1
977 01 Brezno
Slovakia (Slovak Republic)
IČO:00313319 DIČ:2020398391

email: podatelna@brezno.sk 
telefón: 048/6306 231