Brezno myslí na budúcnosť svojich obyvateľov. Už teraz realizuje opatrenia na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy

Podľa odbornej štúdie sa do roku 2050 na území mesta zvýši priemerná teplota o takmer dva stupne Celzia, pričom najväčšími klimatickými hrozbami budú extrémne vlny horúčav, sucho a prívalové dažde. Mesto sa tieto negatívne javy snaží eliminovať už dnes prostredníctvom jednotlivých opatrení Akčného plánu.

Cieľom krokov zameraných na úsporu energií, ekologickú dopravu, zelenú infraštruktúru, odpadové hospodárstvo a inteligentné riešenia je zabezpečiť primeranú kvalitu obytného a prírodného prostredia aj v blízkej budúcnosti.

Odolnosť a schopnosť reagovať

Breznianska samospráva sa pred niekoľkými rokmi zapojila do výzvy ministerstva životného prostredia s názvom SK-Klíma a získala grant vo výške 1,4 milióna eur z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu. Vďaka týmto prostriedkom sa jej postupne darí realizovať aktivity vychádzajúce zo strategického dokumentu s názvom Akčný plán a opatrenia mesta Brezna zamerané na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy, ktoré majú viesť k zvýšenej odolnosti voči klimatickej zmene a rovnako aj schopnosti reagovať na jej negatívne vplyvy.

Ide o opatrenia smerujúce k zvýšeniu energetickej efektívnosti budov, zníženiu emisií skleníkových plynov investíciami do elektromobility a prostriedkov nemotorovej dopravy, k úsporám energií vďaka využitiu inteligentného verejného osvetlenia, k ochladzovaniu prostredia pomocou rozširovania zelenej a modrej infraštruktúry, zachytávaniu zrážkovej vody na jej opätovné použitie či k vytvoreniu podmienok na dôkladnú separáciu biologicky rozložiteľného odpadu. Projekt sa okrem investičných aktivít zameriava aj na edukačnú činnosť a osvetu v oblasti environmentálneho povedomia v online priestore (breznoklima.sk), ale aj prostredníctvom odborných konferencií. Dňa 22. júna 2023 sa na pôde mesta uskutočnila už druhá v poradí.

Kde sme a kam smerujeme

V úvode konferencie sa prítomným prihovoril viceprimátor Brezna Miroslav Fašang, ktorý vyzdvihol aktívnu spoluprácu mesta s jednotlivými organizáciami, externými partnermi a obyvateľmi mesta v rámci realizácie potrebných adaptačných opatrení. „Myslím si, že je veľmi dôležité takto sa stretávať, vymieňať si skúsenosti a zároveň prezentovať príklady dobrej praxe. Všetci si uvedomujeme, že klíma sa mení, prichádza otepľovanie, takisto je problém s vodou, ale aj zrážkami, ktoré sú pre naše podmienky extrémne a s týmto všetkým sa budeme musieť popasovať a vysporiadať,“ uviedol Fašang.

Pozvanie na odborné stretnutie prijali špecialisti na životné prostredie, klimatické zmeny, monitoring a analýzu kľúčových meteorologických parametrov, ale aj vývojári smart technológií, ktoré prispievajú k zlepšeniu aktuálneho stavu. Po online prezentácii Denisa Knotku z Ministerstva životného prostredia SR, ktorý predstavil grantový Program SK-Klíma, nasledoval príspevok vedúcej odboru riadenia projektov v Brezne Milady Šimkovičovej s názvom Kde sme a kam smerujeme, v ktorom priblížila aktivity, pokrok a prínosy Akčného plánu. Podľa neho sa doposiaľ podarilo zrealizovať plánované investície na zvýšenie energetickej efektívnosti materských škôl na Hradbách a Ulici Boženy Němcovej, kde zároveň došlo k inštalácii zberných nádob na dažďovú vodu za účelom jej ďalšieho použitia. Mesto takisto zadovážilo elektrický automobil a desať bicyklov na služobné účely pre zamestnancov úradu a Technických služieb a posun nastal aj v oblasti odpadového hospodárstva, keď sa nákupom 50 kontajnerov na biologicky rozložiteľný odpad zlepšila jeho separácia a ekologické zhodnocovanie. 

Hrozby, prax aj inovácie

Po prezentácii nórskeho partnerského mesta Ullensvang prišla na rad analytická časť, v ktorej zástupca spracovateľa Akčného plánu Jan Matouš na základe zozbieraných dát pomenoval hlavné klimatické hrozby pre mesto Brezno a identifikoval zraniteľné lokality na jeho území. Vladimír Demčík zo spoločnosti, ktorá mestu dodá zariadenia pre online monitoring znečistenia životného prostredia, zas predstavil inovatívnu sieť senzorov určených na zhromažďovanie údajov o kvalite ovzdušia a ďalších meteorologických parametrov. O prejavoch a dopadoch klimatickej zmeny porozprával vedúci odboru životného prostredia a stavebného poriadku v Brezne Peter Tichý a so svojimi poznatkami a skúsenosťami z praxe sa podelil aj Martin Kremler, ktorý v Slovenskom hydrometeorologickom ústave šéfuje odboru monitorovania kvality ovzdušia. Posledný so svojím príspevkom vystúpil vedúci investičného odboru v Brezne Ivan Kamenský, ktorý zosumarizoval projekty mesta zamerané na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy.

„Druhú konferenciu v rámci projektu hodnotím ako úspešnú a prospešnú. Som veľmi rada, že naše pozvanie prijali zástupcovia spoločností, ktoré zabezpečujú realizáciu dvoch aktivít, zástupca SHMÚ aj ostatní odborníci na zmenu klímy. Ďakujem všetkým prezentujúcim za prínosné a zaujímavé informácie, o ktoré sa s nami podelili, a aj mojim kolegom - celému tímu odboru riadenia projektov - za výbornú organizáciu tohto podujatia. Verím, že všetky aktivity projektu úspešne zrealizujeme a na jar o nich budeme informovať na záverečnej konferencii,“ uzavrela Milada Šimkovičová. Verejnosť si jednotlivé odborné príspevky a prezentácie môže pozrieť aj na webovej stránke projektu breznoklima.sk.

autor: Eva Šipošová

Kontakt

Mestský úrad Brezno
Námestie gen. M. R. Štefánika 1
977 01 Brezno
Slovakia (Slovak Republic)
IČO:00313319 DIČ:2020398391

email: podatelna@brezno.sk 
telefón: 048/6306 231