there is no planet B, klimatické zmeny

8 zaujímavých faktov o klimatickej zmene

Naposledy boli hladiny oxidu uhličitého na našej planéte také vysoké ako dnes pred viac ako 4 miliónmi rokov. Tu je 8 zaujímavých faktov o zmene klímy, o ktorých by ste mali vedieť.

1. Sme si istí, že sme to spôsobili

Medzivládny panel OSN pre zmenu klímy (IPCC) odštartoval svoju správu za rok 2021 nasledujúcim vyhlásením: „Je jednoznačné, že ľudský vplyv zohrial atmosféru, oceán a pevninu.

Ako je to možné? Chvíľu to trvalo, ale modelovanie klímy je teraz dostatočne prepracované na to, aby bolo možné predpovedať, ako by to prebiehalo bez ľudského vplyvu, s určitou mierou chýb. To, čo dnes pozorujeme, však presahuje túto hranicu, čo dokazuje, že naše pôsobenie viedlo k zmene.

2. Posledná dekáda bola najhorúcejšia za posledných 125 000 rokov

Najpriamejšie z našich faktov o zmene klímy: podľa šiestej hodnotiacej správy IPCC o stave našej klímy bolo posledné desaťročie pravdepodobne najteplejším obdobím za posledných 125 000 rokov. Asi 100 000 rokov oscilujeme medzi ľadovými (doba ľadová) a teplejšími medziľadovými obdobiami, ako je tá, v ktorej momentálne žijeme. Je to však zároveň najteplejšie viacstoročné obdobie, aké sme v tomto časovom období zažili.

3. Oceán absorbuje väčšinu tepla, ktoré vyrábame

Štúdia z roku 2019 zistila, že oceány vysali 90 % tepla, ktoré planéta dosiahla v rokoch 1971 až 2010. Ďalšia štúdia zistila, že v roku 2020 absorbovala 20 sextiliónov joulov tepla – čo zodpovedá dvom hirošimským bombám za sekundu.

Oceán má obrovský objem a schopnosť uchovávať teplo, a preto sú niektoré organizmy zvyknuté na pomerne stabilné teploty. Z nich sú koralové útesy obzvlášť citlivé na úroveň teplôt, z ktorých mnohé teraz vymierajú.

4. CO2 je najvyššie za posledné 2 milióny rokov

Predindustriálne úrovne CO2 boli okolo 280 častíc na milión (ppm). Dnes sa pohybujeme blízko 420 ppm.

Najvzdialenejšie časové obdobie, pre ktoré je odhadnutá hladina CO2, je okolo ordovického obdobia pred 500 miliónmi rokov.

5. Každý rok strácame 1,2 bilióna ton ľadu

Túto položku na zozname faktov o zmene klímy môže byť ťažké pochopiť, pretože máme dočinenia s objemom, ktorý presahuje naše chápanie.

Od polovice 90. rokov sme stratili približne 28 biliónov ton ľadu, pričom dnešná rýchlosť topenia je 1,2 bilióna ton ročne. Pre lepšie pochopenie - kombinovaná hmotnosť všetkých vecí vyrobených ľuďmi je 1,1 bilióna ton. To je približne rovnaká hmotnosť ako všetky živé veci na Zemi.

6. Znečistenie ovzdušia je dobré aj zlé

Nedávno sa zistilo, že znečistenie ovzdušia zabije viac ako 9 miliónov ľudí ročne. Rozvíjajúce sa miesta v južnej Ázii a Afrike sa budú v nadchádzajúcich rokoch potýkať so zlou kvalitou ovzdušia, no dá sa na tom nájsť aj pozitívum.

Znečisťujúce častice, ako napríklad PM10 alebo PM2,5, ktoré spôsobujú nepriaznivé zdravotné účinky podobné účinkom cigariet, v skutočnosti slnečné teplo skôr odrážajú, než aby ho zachytávali. Do atmosféry sme už napumpovali dostatok skleníkových plynov, aby sme ju zohriali o 1,5 °C, ale jemné častice ju zatiaľ udržali okolo 1,1 °C.

Niektorí navrhli zámerné šírenie častíc do atmosféry, aby pomohli odrážať viac slnečného svetla, ale potenciálne nepredvídané dôsledky nám v tom zabránili.

7. Globálne otepľovanie sa ešte dá (čiastočne) zvrátiť

Ak by sa globálne čisté emisie úplne zastavili, otepľovanie, ktoré sme spôsobili, by sa postupne obrátilo, ale iné zmeny spôsobené klímou by pokračovali desaťročia, ak nie storočia. Napríklad stúpanie hladiny morí by pravdepodobne trvalo tisícročia, kým by zvrátilo svoj priebeh.

8. Do konca storočia môže byť na mnohých miestach príliš horúco pre život

Toto môže byť najkatastrofickejší z faktov o zmene klímy. V súčasnosti má priemerné ročné teploty nad 29 °C len 0,8 % zemského povrchu, väčšinou v saharskej púšti a Saudskej Arábii.

Štúdia Xu a kol. (2020) s názvom „Budúcnosť ľudského útočiska“ zistila, že do roku 2070 by sa podľa scenára vysokých emisií tieto neznesiteľné teploty mohli rozšíriť a postihnúť až 3 miliardy ľudí.

 

Zdroj: earth.org

Kontakt

Mestský úrad Brezno
Námestie gen. M. R. Štefánika 1
977 01 Brezno
Slovakia (Slovak Republic)
IČO:00313319 DIČ:2020398391

email: podatelna@brezno.sk 
telefón: 048/6306 231