Ako správne triediť odpad

Triedenie odpadu by malo byť každodennou samozrejmosťou pre každého človeka. Kedysi sme mali veľmi obmedzené informácie o tom ako recyklovať. Ešte donedávna boli naše znalosti tiež celkom obmedzené. Vedeli sme, kam patrí plast a kam papier a sklo. Už sme však nevedeli, čo robiť s ďalším odpadom. V tomto článku si bližšie popíšeme, kam patrí ktorý druh smetí.

Slovensko sa v rámci recyklácie odpadu v Európskej únii zlepšuje. Podľa nariadenia EÚ by mal byť každý štát schopný vytriediť 50% všetkého odpadu. Údaje z roku 2022 ukazujú, že priemerná úroveň vytriedenia komunálnych odpadov v tridsiatke najľudnatejších slovenských miest za minulý rok dosiahla 46,49 %.

V čom sme lepší ako iné štáty Európskej únie je nižšie množstvo vytvoreného odpadu. V priemere na osobu je to 348 kg ročne, zatiaľ čo v EÚ je priemer 482 kg.

Čo ľudia vyhadzujú do zmiešaného odpadu, ktorý končí na skládkach? Hlavne odpad, ktorý sa dá veľmi jednoducho vytriediť a znovu použiť alebo šetrne zlikvidovať. Obsah koša tvorí bioodpad (45%), papier (13%), plasty (11%), sklo (10%), textil, kovy, anorganický odpad, tetrapaky a nebezpečný odpad. Zmesový odpad, ktorý patrí do čiernej nádoby a ktorý sa už ďalej nedá vytriediť, tvorí asi 4% z celkového reálneho množstva vyhodeného odpadu. To znamená, že 96% našich odpadov, ktorý putuje na skládky alebo do spaľovne, je možné recyklovať.

Ako teda správne triediť odpad do farebných kontajnerov?

DO ZELENÝCH KONTAJNEROV PATRIA: Nevratné obaly zo skla z alkoholických alebo nealkoholických nápojov, poháre, tabuľové sklo z okien a dverí (väčšie množstvo patrí na zberný dvor), sklenené črepy a pod.

NEPATRIA SEM: Porcelán, keramika, drôtené sklo, autosklo, zrkadlá, TV obrazovky, žiarovky pozlátené a pokovované sklo alebo technické druhy skla. Vratné fľaše je potrebné vracať späť do obchodu.

 

DO MODRÝCH KONTAJNEROV PATRIA: Noviny, časopisy, kancelársky papier, reklamné letáky, stlačené krabice, kartóny, papierové obaly, papierové tašky. V malom množstve aj papier s kancelárskymi sponkami alebo skartovaný papier.

NEPATRIA SEM: Väzbové obaly kníh, mokrý, mastný alebo znečistený papier, asfaltový a dechtový papier, použité plienky a hygienické potreby, alobal, celofán a pod.

 

DO ŽLTÝCH KONTAJNEROV PATRIA: Neznečistené stlačené alebo zošliapnuté PET fľaše z nápojov, plastové a mikroténové vrecká, baliace fólie, polystyrén, tégliky z jogurtov, obaly z CD, obaly z pracích a čistiacich prostriedkov a kozmetiky.

NEPATRIA SEM: Mastné obaly so zvyškom potravín, podlahové krytiny, novodurové rúrky, obaly z nebezpečných látok, ako napr. motorových olejov, farieb a pod.

 

DO ČERVENÝCH KONTAJNEROV PATRIA: Kovové obaly, konzervy, kovové výrobky a súčiastky, alobal, nápojové plechovky.

NEPATRIA SEM: Kovové obaly kombinované s iným materiálom, napr. tuby z krémov a pást. Mäkké vrecúška, napr. z kávy. Kovové obaly obsahujúce zvyšky nebezpečných látok. Nadrozmerný kovový odpad je potrebné odniesť do zberní kovov, príp. do zberných dvorov.

 

DO KONTAJNEROV NA BIOODPAD PATRIA: Šupky, čajové vrecúška, ovocie, zelenina, odpad z verejnej zelene, lístie, tráva, záhradný odpad.

NEPATRIA SEM: Mäso, popol, stavebný odpad a pod.

 

 

Zdroje: odpady-portal.sk, Envi-Pak, ecohero.sk

Kontakt

Mestský úrad Brezno
Námestie gen. M. R. Štefánika 1
977 01 Brezno
Slovakia (Slovak Republic)
IČO:00313319 DIČ:2020398391

email: podatelna@brezno.sk 
telefón: 048/6306 231